Cel mai important aspect atunci cand achizitionati o drujba noua este rodajul la marcile pentru care acest lucru nu a fost realizat din fabrica.

Rodajul se poate face prin consumarea a 3 rezervoare de benzina in amestec cu ulei conform manualului de utilizare. Motorul se va lasa pornit la ralanti si se va accelera la intervale de timp de cateva minute. Rodajul la o drujba pe benzina poate fi facut si prin utilizarea sa in sarcina usoara prin taierea crengilor subtiri de diametru mic fara ca motorul sa fie fortat. Daca nu este specificat in cartea tehnica este bine de stiut ca rodajul se poate realiza si fara ca lama si lantul sa fie pozitionate pe drujba.

Dupa consumarea celor 3 rezervoare de benzina respective, realizarea rodajului puteti sa folositi drujba si in sarcini mai mari. Inainte de inceperea lucrarilor asigurati-va corespunzator cu echipamente de protectia munci, manusi, viziera sau casca de protectie, bocanci cu bombeu pentru a va proteja impotriva unor eventuale accidente.

Care este amestecul corespunzator benzina ulei pentru drujba?

Extrem de important atunci cand utilizati drujba este raportul de amestec benzina-ulei. Acest lucru trebuie respectat deoarece prin adaugarea amestecului corespunzator drujba are durata de viata lunga si nu apar alte probleme in utilizare. Cei mai multi producatori de drujbe recomanda ca acest amestec sa fie in raport de 1:25 respectiv 1 litru de benzina si 25 ml de ulei de amestec. Prin adaugarea acestor cantitati piesele drujbei, lama, lantul cat si celelalte piese in miscare vor avea ungerea corespunzatoare.

Ascutire lant drujba verificare lama

Inainte de fiecare operatiune de taiere cu drujba trebuie verficat daca sina este in pozitie corespunzatoare, nu are joc, iar lantul sa fie tensionat. Rulmentul ce este pozitionat pe sina trebuie sa aiba ungere periodica iar pozitia lamei se va schimba la o anumita perioada pentru a nu se deteriora excesiv doar pe o singura parte sau pentru a nu se stramba.

Lantul va trebui deasemenea verificat inainte de fiecare taiere daca este ascutit sau in momentele in care drujba are momente cand se blocheaza in lemnul ce se taie. De obicei un lant bine ascutit in procesul de taiere va elimina  rumegusul cu granulatie cat mai mica asemenea nisipului. Daca rumugusul se prezinta sub forma de aschii mai mari este clar ca lantul trebuie ascutit. Lantul poate fi ascutit cu o pila sau cu o masina de ascutit lantul. Se va incepe intotdeauna cu dintele cel mai scurt.

Curatare filtru de aer

O piese extrem de importanta din componenta unei drujbe este filtrul de aer. Acesta are rolul bine stabilit de asigura racirea corespunzatoare a motorului. Dupa fiecare utilizare se va demonta filtrul de aer si se va curata prin simpla scuturare sau poate fi suflat cu aer comprimat pentru o mai buna curatare. Este interzis a se utiliza pensula sau alta unealta de acest tip pentru ca mizeria poate patrunde in acesta deteriorandu-l. In momentul curatarii inspectati vizual filtrul de aer drujba iar daca se observa defecte, rupturi sau incarcare prea mare este necesar sa il schimbati. Daca nu se va realiza acest lucru puteti afecta motorul drujbei.

Curatarea restului de componente a drujbei.

Dupa fiecare utilizarea drujba se va curata cu o perie sau o carpa in toate locuri unde poate patrunde rumugusul si Praful, respectiv piesele motorului. Prin curatarea componentelor puteti prelungi viata drujbei dumneavoastra .

Unde se depoziteaza drujba?

In perioadele lungi in care drujba nu este utilizata drujba se va depozita intr-un loc sigur. Este nevoie ca mediul de depozitare sa fie racoros ferit de umezeala, caldura excesiva si inghet. Inainte de depozitare trebuie golit rezervorul, iar asta se poate face prin lasarea motorului pornit la ralanti pana cand acesta se opreste. Se vor demonta lantul si intinzatorul pentru a fi protejate impotriva coroziunii. Deasemenea se va scoate si bujia.

Din momentul achizitionarii unei drujbe pana la utilizare este foarte important sa se respecta atat instructiunile noastre de mai sus cat si modul de operare si intretinere din manualul de utilizare. Rodajul este necesar sa fie facut pentru ca asta va salva bugetul dumneavoastra de costuri suplimentare cu intretinerea. Este recomandat ca reviziile la drujba sa fie facut de persoane autorizate in acest sens, astfel putetia beneficia pe toata perioada de garantie a produsului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here