Sunetul de drujba se aude pe langa aprope fiecare padure pe langa care trecem este imposibil sa nu il auzim. Zornaitul, mirosul unei drujbe pe benzina si mirosul de lemn proaspat taiat  se simte in padurile Romaniei si distrug pomi inalti si vigurosi, seculari. Cu toate ca lemnul este o sursa regenerabila defrisarile masive si necontrolate au dus in ultimii ani la golirea padurilor de pe teritoriul tarii noastre.

Lemnul materie prima pentru drujbe

Ca materie prima lemnul este folosit intr-o gama vasta de domenii, incepand de la constructii unde este considerat materie prima, hartie, mobilier, pana la arme. Dupa ce este extras din paduri lemnul este stocat in depozite temporare. De aici bustenii pot fi debitati sub forma de cherestea sau scandura cu ajutorul abricului sau cu drujba usoara. Dar de asemenea poate fi stocat si intreg fara a se mai interveni in nici un fel asupra acestuia.

Mare parte din lemnul provenit din padurile Romaniei pleaca la export ca materie prima. Unul din cei mai mari cumparatori de lemn este Austria, unde, dupa ce este procesat este transformat fie in mobila sau hartie. Pretul de vanzare este unul derizoriu dar pentru mari taietori profitul primeaza.

De cele mai multe ori se intoarce ca produs finit, iar pretul de vanzare poate fi marit cu 100% din pretul de vanzare al lemnului brut.

Legile Romaniei vs Drujba benzina

Indiferent de legile care sunt date pentru oprirea defrisarilor ilegale acestea continua. Drujba micul fermier este dusmanul numarul unu al padurilor. De cele mai multe ori in jaful padurilor sunt implicati oameni important din politica. Taierile ilegale se fac aproape in orice padure a muntilor Carpati incepand din nordul Bucovinei continuand cu Carpatii de curbura, Carpatii Meridionali pana in Apuseni.

Muntanii, cei care colinda tot timpul potecile muntilor relateaza fie pe Facebook sau catre ziarele locale imagini si videoclipuri a distrugerii in masa a padurilor. Acest lucru este sesizat si de catre ONG-uri si cei care lupta pentru protectia si incetarea defrisarii padurilor.

Intalnirea cu taietorii de lemne poate fi mai periculoasa decat intalnirea cu ursul. De ce spun asta? Pentru ca exista dovezi pe Facebook si nu numai, poze si filmari in care cei care treceau prin zona exploatatiilor forestiere erau maltratati verbal, alergati cu drujba usoara sau batuti.

Depozit de lemne taiate cu drujba pregatite pentru export

Justitia nu ar trebui sa ierte asemenea comportamente, aceste abuzuri trebuiesc oprite intr-un mod sau altul. Cei vinovati ar trebui sa plateasca acest masacru al padurilor.

Singurii care protesteaza pentru aceste nelegiuri sunt ONG-urile de mediu. Din pacate nu este nimeni care sa auda. Pentru Romania doar curg amenzile de la Uniunea Europeana pentru nerespectarea masurilor privind taierile padurilor.

Ce e de facut?

Pentru a stopa taierile masive, taierile ilegale ale arborilor seculari in primul rand trebuiesc inasprite legile. Clasa politica actuala trebuie sa ia masuri drastice asupra acestor nelegiuri.

Speram in continuarea actiunilor activistilor de mediu care prin ofensiva lor asupra acestor impostori incetinesc procesele de taiere a padurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here